Begge sygdomme skyldes en forsnævring af arterien ud til henholdsvis kroppen (aorta) og til lungerne. Både SAS og PS er associeret med en mislyd på hjertet og udvikling af sygdom i hjerteklapperne, arrhytmier og hjertesvigt.
Subaortal stenose (SAS)
SAS forårsages af en forsnævring af Aorta. Aorta er hovedarterien som pumper blod fra hjertet og ud til alle kroppens organer og opretholder hundens blodtryk. Aorta stenosen skyldes oftest en forsnævring forårsaget af en fibrøs eller fibromuskulær ring i Aorta. SAS formodes at nedarves som et dominant træk, men med flere andre gener, som har en modificerende effekt på udtrykket og dermed konsekvensen for den enkelte hund.
Obstruktionen udvikles i løbet af den første måned af hundens liv og en mislyd kan være karakteristisk allerede ved 12 uger, men kan i sjældne tilfælde tage op til 15-19 måneder.
Forsnævringen kan forværres med alderen og mislyden på hjertet er generelt mere tydelig under motion og begejstring, men for det meste er graden af stenose nogenlunde den samme fra hvalp til voksen.
Presset på hjertet afhænger af hvor alvorlig stenoses er. I svære tilfælde kan ses arytmier, syncoper og pludselig død. Mange hunde med SAS har ligeledes regurgitation over hjerteklapperne på grund af relaterede eller sekundære forandringer. Hunde med SAS er også prædisponerede for udvikling af endocarditis i aorta klapperne.
I tillæg til ovenstående er symptomerne træthed, motions intolerance og overdreven slaphed.
Pulmonal stenose (PS)
PS forårsager af en forsnævring af arterien som pumper blod ud til lungerne og fylder blodet med ilt til kroppen. En forsnævring skyldes oftest dysplasi (strukturel forandring) af pulmonal klappen. Som resultat kan ses en forstørrelse af hjertet og i meget alvorlige tilfælde kan ses myocardial iskæmi.
PS er som ved SAS ossocieret med en mislyd på hjertet og PS er også forbundet med sygdom i hjerteklapperne, arytmier og hjertesvigt.
Det er vigtigt at være opmærksom på at ovenstående sygdomsbilleder er relateret til hunde med moderat til svær grad af SAS og PS.
Hunde med en mild grad af SAS eller PS udvikler sjældent symptomer på hjertesygdom SAS er den hyppigste form for stenose hos boxeren.
I Danmark scanner vi boxeren for at måle hastigheden på flowet gennem de ovennævnte arterierne. Dette giver følgende inddeling:
Grad 0: Ingen Aorta- eller pulmonal stenose (< 1.99 m/s)
Grad 1: Overgangsform (2,00 m/sec - 2,39 m/sec)
Grad 2: Mild Aorta- eller pulmonal stenose (2,40 m/sec - 3,49 m/sec)
Grad 3: Middel Aorta- eller pulmonal stenose (3,50 m/sec - 4,49 m/sec)
Grad 4: Svær Aorta- eller pulmonal stenose (> 4.50 m/sec)
Hunde med en mild grad af SAS eller PS udvikler sjældent symptomer på hjertesygdom og vi gør opmærksom på at inddeling er foretaget ud fra en hastighed målt i hundens arterier og ikke ud fra hvorvidt hundene er syge.
Der er i DKK og boxer-klubben ingen restriktioner på hvilken grad hundene skal have for at indgå i avlen, blot at begge hunde skal være hjertescannede for at parringen kan opnå prædikatet: ”Denne hund er avlet efter DKK og boxer-klubben´s avlsanbefalinger”.
Vi gør opmærksom på, at ikke alle lande benytter sig af samme gradueringen som i Danmark, og Boxer-klubben har lavet en aftale med DKK omkring registrering af hjertestatus på vores race, og i Danmark undersøger man kun flowet ved både aorta og pulmonal, og derfor registrere vi hjertestatus ud fra hvilken flow hunden har på aorta eller pulmonal.
DKK udstilling - Herning - International
9. november 2025
DKK udstilling - Herning - Nordisk
8. november 2025
DKK udstilling - Herning - International
7. november 2025
Brugsprøve i BK Årslev - gruppemesterskab
25. oktober 2025
DKK udstilling - Struer - Nordisk
11. oktober 2025
Avlskåring gruppe Slangerup
4. oktober 2025
Kontakt os hvis du har spørgsmål eller kommentarer til klubben.
Vi vil bestræbe os på at besvare din henvendelse hurtigst muligt.
Klubben har til formål at fremme avl og anvendelse af racen boxer. Klubben søger at opfylde sit formål ved at arrangere avlskåringer, udstillinger, prøver, foredrag, kurser m.v.
© 2025 Boxer-klubben. All rights reserved.