Der bliver altid afholdt 2 avlskåringer om året, 1 øst for Storebælt og 1 vest for Storebælt.
Sidste tilmelding er altid 3 uger før, og tilmelding er bindende og beløbet skal være indbetalt ved tilmeldingsfristens udløb.
Hunden skal være min. 16 måneder OG skal være HD fotograferet med en HD der ikke er dårligere end C.
Tilmeldingen foregår via Hundeweb.dk.
Ca. 1 uge før afholdelsen, modtager man en mail med oplysninger om mødetid osv.
Frameldes avlskåringen, eksteriørdelen såvel som brugshundetesten, efter sidste tilmeldingsfrist, betragtes hele avlskåringen som frameldt, og det indbetalte beløb refunderes ikke.
Selve dagen
Som regel starter avlskåringen kl. 10.00, men er der mange tilmeldte hunde starter vi kl. 9.00, alle skal være mødt på det meddelte mødetidspunkt, og alle skal blive til sidste hund er færdig, med mindre andet er oplyst i den mail man har modtaget en uge før afholdelsen. Dette såvel af hensyn til den arrangerende gruppe, der velvilligt lægger plads til, men også af hensyn til de hunde der er sidst på programmet, idet der er behov for publikum, som led i væsenstest af hunden.
Der gøres opmærksom på at hunden bliver vurderet hele dagen på dens væsen, så det er ikke kun ved aflæsning af chip at den bliver vurderet.
Man skal altid huske at medtage hundens vaccinationspapirer, og evt. HD-resultat hvis ikke denne findes på Hundeweb.
1. del
Vi starter med at alle hunde og deres førere står klar på pladsen. Her vil den person fra AVR, som står for arrangementet, komme rundt til de forskellige hunde og scanne chippen. Dette gøres for at sikre, at det er den korrekte hund, der er mødt op. Samtidig er det muligt for dommerne at se, om det er venlige hunde, eller om de allerede der skal være særligt opmærksom på deres væsen.
2. del
Derefter går vi i gang med at skud teste alle hundene én ad gangen. Skudtesten foretages med hunden gående i en ca. 5 m. lang tynd line hvor hundefører holder i enden af linen.
Første skud afgives efter at hund/fører er gået ca. 20 skridt væk fra dommeren. Derefter går hund/fører yderligere 10 skridt og vender om, hvorefter der afgives et skud. Hunde som er skudangste kan ikke blive avlskåret, og vil ikke blive færdigbeskrevet.
En hund må ikke være skudræd, dvs. den må ikke blive så bange, at den ikke kan komme af med frygten igen, og den må ikke prøve at stikke af. Er dommerne lidt i tvivl, kan der godt blive afgivet flere end 2 skud. Dette er ikke nogen dårlig ting, det er kun for at give hunden en chance for at vise om den virkelig er skudræd, eller om den er skudopmærksom.
Der må ikke bruges hjælpemidler under fremføringen i form af legetøj, godbidder, snak eller lignende, man skal bare lade hunden gå rundt som den ønsker.
Dommerens fokus vil være på om hunden er skudligegyldig, skudopmærksom eller skudræd.
3. del
Så skal hundene måles, her bliver hundens højde, længde, brystomfang og brystdybde målt med en godkendt målestang og målebånd.
4. del
Så starter selve eksteriørbedømmelsen af hunden. Her kan alle hundene, undtagen den første lægges i bilen.
Dette er det samme som til en udstilling, dog har man masser af tid, og skal egentlig bare gøre hvad man kan, for at få hunden til at stå og løbe korrekt.
Eksteriørdommeren bedømmer hunden efter et af Boxer-klubben udarbejdet avlskåringsskema, hvor hunden bogstaveligt talt bliver splittet i atomer. Skemaet er et afkrydsningsskema, hvor dommeren afsætter krydser i de angivne felter. Dommeren beder også føreren om at løbe med hunden, så der er mulighed for at se hundens bevægelser, afskub osv. Hunden skal løbe trav og ikke pasgang eller galop. Dette kan med fordel trænes på hjemme, så hunden har vænnet sig til at løbe ved siden af føreren.
5. del
Har man tilmeldt sin hund til brugstest, er dette den sidste del i avlskåringen.
Selve brugstesten foregår således:
På dommerens anvisning går den tilsyneladende gerningsmand i skjul. Ejeren overlader sin hund til en af brugsdommeren anvist hjælper, der holder den i halsbåndet. Allerede ud fra hundens adfærd, mens den bliver holdt fast, skal dommeren danne sig et indtryk af hundens nervemæssige forfatning. Dommeren står ikke i umiddelbar nærhed af gerningsmandens skjulested, snarere på et punkt, der tillader ham at iagttage det samlede forløb, fra hunden bliver holdt fast til overfaldet sker. Gerningsmanden befinder sig i et skjul ca. 30-40 skridt fra hjælperen, der holder hunden. På vejen hen til gerningsmanden må ejeren råbe til og opmuntre sin hund. Når ejeren er ud for gerningsmanden, følger et overfald, og i dette øjeblik bliver hunden sluppet og skal i hurtig gangart begive sig til den betrængte ejer og forsøge at forsvare denne. Hunden skal straks gribe fat og holde fast. Da det i nogle tilfælde drejer sig om utrænede hunde, lægges der ingen vægt på øvelsesmæssigt samarbejde, men hunden skal udvise modig beslutsomhed. Den skal stoppe gerningsmanden, som tildeler en(1) stokbelastningstest.
Hundeføreren kaldes ud af skjulet og stiller sig på det anviste sted på midterlinien. Hundeføreren tager linen af og holder hunden i halsbåndet. Figuranten forlader - på tegn fra dommeren - det anviste skjul i en afstand af ca. 40-50 skridt fra hundeføreren og krydser pladsen i normal gangart. Hundeføreren opfordrer figuranten til at stoppe, ved at anråbe denne. Figuranten tager sig ikke af denne opfordring og angriber i løb hund og hundefører frontalt, uden at slå hunden. Hunden skal også her bide til og holde kraftigt fast. På dommerens anvisning skal ejeren derefter hente sin hund (ikke kalde på den) henne ved gerningsmanden. Ud fra disse øvelser må kåringsdommeren forstå at bedømme hundens væsen, dens nervemæssige forfatning, driftsanlæg og belastbarhed.
Til slut
Skemaerne bliver underskrevet og kopieret, og AVR vil så uddele skemaerne til ejerne af hunden, hvor man så også får at vide om ens hund er blevet avlskåret eller ej.
Dommerne vil bagefter tage sig tid til, at snakke med de, som føler behov for dette.
DKK udstilling - Herning - International
9. november 2025
DKK udstilling - Herning - Nordisk
8. november 2025
DKK udstilling - Herning - International
7. november 2025
Brugsprøve i BK Årslev - gruppemesterskab
25. oktober 2025
DKK udstilling - Struer - Nordisk
11. oktober 2025
Avlskåring gruppe Slangerup
4. oktober 2025
Kontakt os hvis du har spørgsmål eller kommentarer til klubben.
Vi vil bestræbe os på at besvare din henvendelse hurtigst muligt.
Klubben har til formål at fremme avl og anvendelse af racen boxer. Klubben søger at opfylde sit formål ved at arrangere avlskåringer, udstillinger, prøver, foredrag, kurser m.v.
© 2025 Boxer-klubben. All rights reserved.